Any Zero:
Posa un restaurant a la teva vida
Ja fa uns 26 anys que el pare i la
mare ens van reunir a tots quatre a la vora del foc de casa, i van
deixar caure una pregunta que canviaria la resta de les nostres
vides: "Què us semblaria si muntéssim un restaurant?".
Aquella pregunta tenia trampa, i
ja ens van advertir que si el feiem, hauriem de treballar de valent,
però per altra banda era l'única fórmula que veien per tirar
endavant, i d'aquesta manera, pagar-nos els estudis.
Fins aquell moment, la nostra
família havia treballat la terra, i durant catorze anys, havem tingut
una granja de porcs, però aquest negoci, gràcies a la magistral
negociació del govern espanyol en l'entrada a l'anomenat llavors
"mercat comú", cada cop més, es tractava d'un negoci
ruïnós. Per altra banda, l'ametlla es pagava a preu de misèria, i
l'oliva i la vinya no donaven per alimentar una família amb quatre
fills.
La ubicació va ser el primer, ja
feia un temps havia sorgit la idea de fer un restaurant als baixos de
casa, on actualment hi ha el celler Arrels del Priorat, però
finalment, varem reconstruir una casa que varem comprar a la
"Yolanda", una bona amiga de la mare, una casa que sempre
li havia fet goig, i això semblava un bon auguri per aquesta nova
aventura. El punt era bo, al costat de la Plaça del Mestre Cabré,
més coneguda com la Plaça del Piró, i el que era més important
per la mare, just davant de Cal Guiamet, cosa que li permetria
escapar-se tot sovint a veure la padrina Cisca.
Van ser uns mesos de molta feina i
nervis, volíem un ambient rústic, però a la vegada que no caigués
en els tòpics de parets sobrecarregades amb estris i més estris del
camp, per exemple. Per altra banda, voleiem fer una aposta per una
restauració de qualitat, i per tant, vestir les taules amb un
parament elegant a la vegada que sobri, i fugir de les estovalles de
quadres i dels gots de "duralex" que llavors eren quasi un estàndard en
els restaurants de la zona.
Per la construcció varem optar
per materials com el totxos fets a mà, amb els que varem fer les
arcades i voltes de les finestres i la porta. Les parets blanques,
amb un sòcol de pedra de davall-roca al Lloar, que van anar vestint
una sala dividida en un menjador principal, més ampli, i un altell,
just a sobre de la cuina, com creant dos ambients.
Per ornamentar aquest gran espai,
varem decidir que els aplics i les làmpades havien de ser de ferro
forjat, i aquí va ser on ens varem posar en les mans d'un forjador
de Tivissa, lloc d'on procedia la padrina Teresa, la mare del pare.
L'artista en qüestió s'anomenava Rafel Bordera, i recordo com si
fos ara quan el tiet Josep Enric va portar en la furgoneta aquell
munt de ferro forjat, i com el pare i jo, amb una corriola varem
penjar aquelles grans làmpades al sostre del menjador.
Un altre element decoratiu va ser
una premsa que ja feia molts anys el padrí Cecilio, pare de la mare,
va baixar del Mas de Dalt, i que després de tenir-la anys i panys a
Cal Xampo, els pares van decidir ubicar sobre la porta d'entrada al
restaurant, una picada d'ull al món del vi, amb un "clinc-clenc",
(com anomenarem a aquests tipus de premses a Gratallops), que havia
servit per fer el vi de la familia. I aquí va apareixer un dels
primers conflictes familiars.
No sé si heu hagut de posar algun
cop el nom a un negoci, però es tracta que sigui fàcil de recordar,
que soni bé, etc.. Doncs, això, estàvem buscant un nom, i els que
sortien no ens agradaven, o sigui, faltava poc per obrir i encara no
teniem nom, o eren massa rebuscats, o sonaven malament, o... Bé, el
fet és que un dia el pare va dir-nos que ja tenia un nom, i era
"clinc-clenc". Ostres, m'agradaria que poguéssiu veure les
cares de tots plegats, primer incredulitat, (no podia ser que ho
digués seriosament), i un cop comprovat que ho deia seriosament, va
venir el contraatac. L'argument més definitiu va ser quan no recordo
qui va dir: "No estaria malament per un restaurant Xinès".
Finalment varem arribar al nom de
Piró, era el més lògic, curt, fàcil de recordar, no feia
referència a cap dels noms de les dues families, evitant així
problemes familiars, i el més important, a qualsevol persona que
arribés a Gratallops i preguntés pel Piró a un crio, rebria una
indicació millor que la de qualsevol GPS, doncs per a tots
nosaltres, el Piró, és la plaça on des de petits hem jugat.
Poc a poc tot anava agafant forma,
i la cuina s'anava vestint: Fonons, forns, neveres, etc... Per altra
banda, plats, copes, tasses, estovalles, tovallons, anaven ocupant
prestatges i taules mentre s'apropava el dia assenyalat per la
inauguració, i davant el nostre desconeixement del negoci, gent com
el senyor Benedito de Reus, varen ajudar-nos a triar licors. Ostres,
quin munt de brandies que existien, i nosaltres que només coneixíem
el Torres 5, el Torres 10 i el Mascaró. Doncs sí, resulta que amb
els whiskies passa el mateix, i a part del Chives, que teniem a casa
amb una ampolla de Mascaró i una d'anís del Mono, per les visites,
n'hi ha molts més.
Això em recorda una anècdota que
s'escapa al temps d'aquest capítol, doncs va passar quan portàvem
unes setmanes amb el restaurant obert, i molts clients ens demanaven
Terry per fer el cigaló. I el pare va anar a comprar, i buscava el
Terry entre les ampolles de licors, i maleït sigui, per ser un
brandi tant i tant conegut, com és que no el tenien? El més
sorprenent va ser que el pare va dir-li a un dels mossos del
magatzem, i l'home li senyala una pila a dues passes, i allí estava,
però, no es deia Terry, el nom era Centenario.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada